Please use this identifier to cite or link to this item:
http://umt-ir.umt.edu.my:8080/handle/123456789/9166
Title: | Kecekapan kos dan keuntungan institusi perbankan : pendekatan analisis penyampulan data (DEA) |
Authors: | Nor Shuhada Saad |
Keywords: | Nor Shuhada Saad LP 49 FPE 2 2008 |
Issue Date: | 2008 |
Publisher: | Universiti Malaysia Terengganu |
Abstract: | lnstitusi perbankan memainkan peranan yang penting dalam menyumbang kepada perkembangan ekonomi dan sosial semasa. lnstitusi perbankan juga berperanan sebagai pasaran modal yang bertujuan untuk membiayai aktiviti ekonomi. Pada Jun 2006 pasaran modal menyumbang sebanyak RM1,618 billion dan pasaran hutang menyumbang sebanyak RM439 billion atau 80% kepada KDNK negara. Kecekapan dan kualiti yang ditawarkan oleh institusi perbankan menjadi penarik kepada pengguna untuk membuat pilihan dalam menggunakan sesuatu perkhidmatan yang ditawarkan. Sehubungan itu, objektif kajian ini adalah bagi menganalisis perkembangan dan pencapaian sektor perbankan di Malaysia bagi tempoh 2001 hingga 2005. Selain itu, kajian ini adalah bagi mengukur tahap kecekapan institusi perbankan dan mengenalpasti kecekapan antara perbankan Islam dan perbankan konvensional. Menggunakan data laporan tahunan dari 21 buah bank perdagangan yang meliputi bank konvesional dan perbankan Islam, kajian ini menggunakan pendekatan Analisis Penyampulan Data (DEA) bagi menganalisis kecekapan kos dan keuntungan institusi perbankan di Malaysia. Hasil kajian menunjukkan perbankan Islam mempunyai kecekapan yang lebih baik berbanding bank konvesional baik dari segi meminimumkan kos dan memaksimumkan keuntungan. |
URI: | http://umt-ir.umt.edu.my:8080/xmlui/handle/123456789/9166 |
Appears in Collections: | Fakulti Pengurusan Ekonomi |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
LP 49 FPE 2 2008 Abstract.pdf | 513.69 kB | Adobe PDF | View/Open | |
LP 49 FPE 2 2008 Full text.pdf Restricted Access | 2.48 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.