Please use this identifier to cite or link to this item: http://umt-ir.umt.edu.my:8080/handle/123456789/3501
Title: Perbezaan kimia antara buah petai, buah jering dan buah kerdas
Authors: Fatihah Abdul Kadir
Keywords: LP 4 FST 3 2002
Fatihah Abdul Kadir
Alkaloid
Laporan Projek FST 2002
Issue Date: 2002
Publisher: Terengganu: Kolej Universiti Terengganu (UPMT)
Abstract: Peratus alkaloid keseluruhan ditentukan bagi petai ialah sebanyak 0.36% dan bagi jering pula adalah 0.32% (berasaskan berat basah). Dari pelbagai sistem kromatografi yang diuji, satu sistem yang terdiri dari gel silika sebagai fasa pegun dan etil asetat-metanol-ammonium hidriksida pekat (3:6:1) sebagai fasa bergerak adalah sesuai untuk pemisahan alkaloid daripada petai manakala bagi jering pula ialah kloroform-metanol-ammonium hidroksida pekat (8:1.5:0.5), digunakan sebagai pelarut, dengan teknik KLN...[et al.]
URI: http://hdl.handle.net/123456789/3501
Appears in Collections:Fakulti Sains dan Teknologi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
LP 4 FST 3 2002 Abstract.pdf5.62 MBAdobe PDFView/Open
LP 4 FST 3 2002 FullText.pdf
  Restricted Access
43.02 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.