Please use this identifier to cite or link to this item:
http://umt-ir.umt.edu.my:8080/handle/123456789/3501
Title: | Perbezaan kimia antara buah petai, buah jering dan buah kerdas |
Authors: | Fatihah Abdul Kadir |
Keywords: | LP 4 FST 3 2002 Fatihah Abdul Kadir Alkaloid Laporan Projek FST 2002 |
Issue Date: | 2002 |
Publisher: | Terengganu: Kolej Universiti Terengganu (UPMT) |
Abstract: | Peratus alkaloid keseluruhan ditentukan bagi petai ialah sebanyak 0.36% dan bagi jering pula adalah 0.32% (berasaskan berat basah). Dari pelbagai sistem kromatografi yang diuji, satu sistem yang terdiri dari gel silika sebagai fasa pegun dan etil asetat-metanol-ammonium hidriksida pekat (3:6:1) sebagai fasa bergerak adalah sesuai untuk pemisahan alkaloid daripada petai manakala bagi jering pula ialah kloroform-metanol-ammonium hidroksida pekat (8:1.5:0.5), digunakan sebagai pelarut, dengan teknik KLN...[et al.] |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/3501 |
Appears in Collections: | Fakulti Sains dan Teknologi |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
LP 4 FST 3 2002 Abstract.pdf | 5.62 MB | Adobe PDF | View/Open | |
LP 4 FST 3 2002 FullText.pdf Restricted Access | 43.02 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.